dimarts, 26 de març del 2013

Bunyols de vent farcits de crema

Aquesta setmana Santa marxem (demà), la meva família i jo, a Formentera.
Ells fa una mica més de 3 anys que no hi van, per això els faré de guia per a que no es perdin  pel port de Barcelona XD
Formentera és una de les illes més boniques del Mediterrani i justament en setmana Santa és quan brilla més en tota la seva esplendor.
És un paradís on fa bon temps, hi ha una llum meravellosa, unes postes de Sol que enamoren, unes platges blanques d'aigua cristal·lina i el millor de tot: està TRANQUIL·LA! En Setmana Santa no està plena de turistes que l'inunden les platges i les cales a l'estiu i les carreteres estan silencioses sense tanta moto per a munt i avall. (Fins i tot, en vaixell he arribat a veure dofins)
Per aquest motiu (i moltíssims més) us recomano que visiteu l'illa. No us deixarà indiferents, us enamorarà :) Us en puc donar la meva paraula!

En fi, quan vaig a Formentera m'agrada portar alguna coseta per la família d'en Jordi. Així que sent Pasqua, és una ocasió ideal per portar els bunyols de vent farcits de crema que he fet aquest matí :)


La recepta dels bunyols de vent l'he extret del meu referent de cuina catalana de tota la vida per excel·lència: La cuina de sempre (el nom del blog ja ho diu tot ^^). És un blog genial que té moltes receptes amb pas a pas que són molt fàcils de seguir.
I la recepta de la crema pastissera d'un dels meus blogs preferits: Kanela y Limón. És la manera més senzilla de fer una crema pastissera i queda un resultat més que satisfactori; jo ja no en faig cap altra XD

Ingredients per als bunyols (per a uns 45-55 aprox.)
  • 125 g de farina
  • 80 g de mantega
  • 4 ous
  • 250 ml d'aigua
  • un pessic de sal
  • oli per fregir (jo he fet servir la meitat d'oli d'oliva i l'altra meitat de gira-sol)
  • sucre
Ingredients per a la crema
  • 500 ml de llet
  • 100 g de sucre
  • una beina de vainilla
  • 40 g de maizena (farina de blat de moro)
  • 4 ous
  • un pessic de sal
Procediment:
  1. És millor començar preparant la crema pastissera, ja que l'haurem de deixar reposar una estona a la nevera. Per fer-la, hem de col·locar tots els ingredients en un casso i els batrem bé amb la batedora, així evitarem que se'ns formin grumolls.
  2. Llavors ho portarem al foc i ho remourem constantment fins que espesseixi. Finalment, serà qüestió de reservar-ho a la nevera fins a l'hora de servir. (Per evitar que se'ns formi cap pel·lícula en la superfície, és molt útil cobrir-ho amb paper film, tocant la crema).
  3. Quan haguem acabat de fer la crema pastissera serà el moment de preparar els bunyols. Haurem de posar la mantega en un altre casso juntament amb l'aigua i el pessic de sal. Quan arrenqui el bull ho retirarem del foc i hi addicionarem tota la farina, de cop.
  4. Amb una cullera de fusta ho remenarem tot fins obtenir una pasta uniforme que es desenganxa de les parets. (No triga gaire a obtenir-se aquesta massa, un parell de minutets si es remena enèrgicament).
  5. Després hi haurem d'afegir, un a un, els ous fent-los integrar correctament. Ens quedarà una massa llisa més cremosa que l'anterior.
  6. Llavors només haurem de preparar una olla amb un parell de dits d'oli per fregir els bunyols, o bé, també podem fregir-los amb l'ajut d'una fregidora. En el meu la olleta tenia un diàmetre relativament petit però era fonda, així no m'he esquitxat XD
    Quan l'oli estigui calent agafarem una petita fracció de la massa amb la punta d'una cullera sopera i amb l'ajuda d'una altra, tirarem amb compte la massa a l'olla. Les primeres vegades ens poden quedar els bunyols una mica lletjos o allargats, però la qüestió és practicar i fer-ho amb rapidesa, d'aquesta manera caurà la massa de cop (que no vol dir de forma violenta XD) en l'oli bullent i quedarà una forma arrodonida perfecta.
  7. Primer es faran per un cantó i quan estiguin ben dauradets/torradets s'hauran de girar amb compte amb l'ajuda d'una escumadora fins que ambdós costats estiguin ben fregits. Els haurem de deixar reservar en un plat amb paper absorbent per eliminar l'excés d'oli.
  8. Mentre encara estiguin calents s'han d'ensucrar generosament i llavors se'ls ha de fer un foradet i farcir-los amb la crema reservada.

Més o menys es pot veure tot l'arsenal de bunyols que m'han sortit. Entre els que duré a Formentera
Els que li he donat a la meva tieta (en agraïment per donar-me la farina que em faltava xD)
i els que ens hem menjat per dinar... Ja no en queda CAP!

Bon profit! :D

PS: A casa hem resistit la temptació de no menjar-nos-els tots! Espero que arribin en condicions a Formentera! Hahaha

dimarts, 19 de març del 2013

Crema Catalana o de Sant Josep

Aquest matí, després de llevar-me m'ha vingut la iaia i m'ha demanat que fes crema de sant Josep. N'ha vist al forn de pa i li ha fet molta gola. Així que no m'he pogut negar als desitjos de la meva iaia.
M'he dirigit al llibre de cuina catalana que em vaig comprar al mercat de Sant Antoni. El llibre en qüestió és "Cuina Catalana" de l'Anna Maria Calera, feia dies l'havia vist nou en una llibreria i l'havia afegit a la llista mental de llibres que vull. Així que quan vaig veure al mercat que la primera edició tenia encara més receptes (però menys fotos) vaig saber que aquell era encara millor que el nou. I me'l vaig comprar immediatament, hahaha.

M'hauria encantat presentar la crema amb la típica capa de sucre cremat,però he
arribat tardíssim de la uni i si volia dinar amb tothom, havia de prescindir-ne ^^"

Ingredients (per a 5 cassoletes):
  • 4 rovells d'ou
  • 500 ml de llet
  • 5 cullerades soperes plenes de sucre
  • 2 culleradetes de cafè plenes de midò (jo he posat farina de blat de moro)
  • pell d'una llimona
  • 1 cullerada sopera plena de canyella en pols
Procediment:
  1. En un pot i en fred batrem bé els rovells, i hi tirarem el sucre i la llet, junt amb el midó que, prèviament haurem deixat amb una mica de llet freda.
  2. Ho passarem pel xinès a fi que no quedi cap grumoll; hi afegirem la pela de llimona i la canyella.
  3. Posarem el pot al foc i l'anirem remenant contínuament. Abans que comenci a bullir el traurem del foc, ja que en cas contrari es podria negar. (Just abans de treure'l veurem que s'ha espessit lleugerament i quan ho retirem del foc s'espessa una mica més).
  4. Treurem la pela de llimona i abocarem la crema en una plàtera (en el meu cas l'he servit en cassoletes de fang, les típiques on es serveix crema catalana) i l'empolsarem de canyella en pols o bé hi cremarem sucre.
Bon profit! Feliç dia del Pare i felicitats també a tots els Joseps, Peps, ... :D

diumenge, 17 de març del 2013

Conill amb figues seques

Fa no massa vaig veure una recepta d'un pastís que duia figues seques. Després d'haver passat gola amb aquella entrada, vaig recordar que en Jordi tenia un farcellet de figues seques de ca sa güela guardades a la nevera.
Allà a Formentera tenen un parell de figueres, així que per aprofitar-les fan figues seques, entre d'altres coses.
Me n'he informat una mica i resulta que solen fer figues seques d'unes varietats concretes (les primerenques poden ser albocors i les més tardanes solen ser de tipus oriola i julia.)
Un cop seleccionades les figues s'han d'assecar al Sol senceres, després es fornegen, s'escalden amb aigua bullent i s'eixuguen de nou al Sol. Llavors s'han de guardar ben apretades dins de caixes de fusta i s'han d'assaonar amb frígola (farigola) i fulles de garrover.

Jo he decidit fer un conill amb figues seques que vaig veure-li a en Joan C de receptes.cat

Ingredients (per a 4 persones):
  • 1 conill trossejat
  • 12 figues seques (jo les vaig tenir un dia en remull)
  • 2 pebrots
  • 2 cebes grans
  • 2 grans d'all
  • 2 branquetes de julivert
  • 1 got de vi blanc sec
  • 1 got de vi ranci
  • 1 got d'aigua calenta
  • oli d'oliva
  • sal i pebre
Procediment:
  1. Per començar hem de rossejar el conill, salpebrat, en una cassola amb una mica d'oli d'oliva. La meva és de ferro colat.
  2. Quan estigui daurat per tot arreu, hem de treure'l de foc i, seguidament, courem les cebes, els pebrots, els alls (tots aquests ingredients picats ben petitets), el julivert i una mica de sal; per tal de fer un sofregit.
  3. En el moment que el pebrot i la ceba estiguin gairebé cuits, hi afegirem el conill i el vi blanc, el vi ranci i l'aigua calenta. Taparem la cassola i ho deixarem coure a foc lent fins que faci xup-xup i el conill estigui ben tendre.
  4. Cinc minuts abans de parar el foc, hi incorporarem les figues tallades per la meitat.


Bon profit!

dijous, 7 de març del 2013

Magdalenes d'anís

Feia molt de temps que tenia ganes de fer magdalenes i aprofitar la ampolla d'anís que estava agafant pols des que vaig fer per últim cop uns pastissets boníssims de cabell d'àngel.
Així que quan ahir un blog que segueixo va penjar unes magdalenes d'anís vaig saber que jo també havia de fer-les.



Aquesta entrada em fa especial il·lusió ja que és la primera que faig experimentant amb les quantitats. Així que podria anomenar-se "prova 1", ja que ha sét el meu primer experiment ^^
Espero que les proveu ja que els resultats m'han sorprès veritablement :D Han crescut més del que m'esperava. Són molt esponjoses, amb gust a anís i un regustet subtil a llimona ^^
M'he sentit en un paradís quan les he tastades ^^



Ingredients:
  • 250 g de farina
  • 250 g de sucre
  • 1 sobre de llevat
  • 75 ml d'oli
  • 125 ml de llet
  • 50 ml d'anís
  • 1 cullerada d'extracte de llimona (o bé ratlladura de mitja llimona)
Procediment:
  1. Primer de tot hem de preescalfar el forn a 225 ºC.
  2. Per començar amb la recepta, hem de batre els ous amb el sucre i l'extracte de llimona fins que tinguem una mescla homogènia i lleugerament espumosa.
  3. Seguidament hi addicionarem els líquids: oli, llet i anís. Ho mesclarem fins que tot estigui ben integrat.
  4. Després haureu d'addicionar-hi la farina i el llevat prèviament tamisats. Queda una massa perfumada d'anís ben cremosa.
  5. Per acabar s'han de coure les magdalenes al forn. Jo les he tingut 5 min a 225 ºC i després he abaixat la temperatura a 200ºC i ha sét llavors quan m'han pujat moltíssim i se m'han torrat una miqueta. (El meu forn no té una única opció d'escalfor inferior, així que jo he cogut les magdalenes amb l'opció de calor a dalt i abaix).

Bon profit! :D

dissabte, 2 de març del 2013

Menú-per-llepar-se'n-els-dits. Felicitats, Jordi

Aquest dimecres passat va ser l'aniversari d'en Jordi. Com que va caure entre setmana i sempre hi ha més obligacions i menys temps per les devocions, vaig ajornar el menú-per-llepar-se'n-els-dits per a dissabte ^^
En Jordi, fa temps em va deixar un llibre de receptes formentereres i com que el seu plat preferit és l'arròs de matances vaig pensar que seria una bona oportunitat per preparar-lo :) És un plat que es menja ben calent i ara que fa tan fred és una ocasió ideal per cuinar-lo.


El llibre del que he extret la recepta es diu: "La cuina de Formentera" i està escrit per n'Artur Portes Ribes. He buscat per la xarxa una mica d'informació per adjuntar-vos-la, per si us ve de gust adquirir-lo (són tot receptes senzilles, casolanes i ben explicades, per dir-ho d'alguna manera hi ha les receptes més emblemàtiques que es poden trobar en tota cuina formenterera. Us puc assegurar que la cuina de Formentera és una de les millors del món. Penseu que al ser una illa tots els peixos són acabats de pescar. Bé, paro, que em podria passar hores parlant de l'illa i del menjar d'allà; n'estic enamorada).

Anem amb el menú:













Pastís de creps per en Jordi

Quan em van regalar el llibre rosa (anomeno així al llibre Pasteles, pastas, galletas, merengues, ... de Caroline Brethon) vaig obligar en Jordi a triar la recepta que més gola li fes. Va triar un pastís fet de creps i amb un farcit de nata i maduixes.
Era l'octubre quan me'l daren i des de llavors que guardava en la memòria la recepta per fer-li el dia del seu aniversari :)
Però com que sóc una persona curiosa, vaig voler buscar receptes alternatives per si trobava alguna que li pogués agradar encara més.
Així va ser com vaig aterrar a un blog que proclamava tenir la recepta "real del pastís de creps". Em vaig llegir l'entrada sencera i, tot i que em va sorprendre que critiqués el pastís proposat per la magnífica Marta Stewart, vaig confiar plenament en el seu criteri quan em van enllaçar aquí.
Si hi heu entrat, segur que haureu observat, gaudit i bavejat amb delit cadascun dels pastissos que aquesta pastisseria novaiorquesa hi té exposats.
Com que la pastisseria "Lady M Confections" és de les importants però alhora una mica desconeguda, una reportera va publicar al NYtimes la recepta del pastís que avui us porto!
L'he seguit al peu de la lletra (tot i que la crema pastissera l'he feta a la meva manera) i m'ha sortit això ♥ Estic convençuda que al Jordi li encantarà ^^


És un pastís de 20 fines creps farcit d'una lleugera crema pastissera i a la part superior hi té una fina capa de sucre caramel·litzat. És delicat i irresistible, oi que té una pinta deliciosa?!

Ingredients:
  • per la massa:
  • 90g de mantega
  • 750 ml de llet
  • 6 ous
  • 200 g de farina
  • 7 cullerades soperes de sucre
  • un pessic de sal
  • oli o mantega per engreixar la paella (la meva és de 24 cm)
  • per al farcit:
  • 500 ml de llet
  • 1 cullerada sopera d'extracte de vainilla
  • 4 ous
  • 100 g de sucre (1/2 tassa)
  • 50 g de maizena
  • per muntar la coca:
  • 500 ml de nata
  • 1 cullerada de sucre
  • 3 cullerades de Kirsch (jo n'he prescindit)

Procediment:
  1. El dia abans de muntar el pastís, és aconsellable fer la massa de crep i la crema pastissera.
  2. Per començar a fer la massa de crep, hem de desfer i daurar la mantega, en una paella petita, fins que dauri com les avellanes i llavors ho reservarem.
  3. En un casso petit, escalfarem la llet fins que fumegi i després la deixarem refredar durant 10 min.
  4. En el vas de la batedora hi batrem els ous, la farina, el sucre i la sal. A poc a poc hi addicionarem la llet calenta i la mantega daurada. Seguidament ho colarem, taparem el recipient final i el refrigerarem tota la nit. (Aquest pas el vaig fer dijous i el següent el vaig fer divendres).
  5. Per fer les creps, posarem la barreja a temperatura ambient i mentrestant prepararem la paella. Haurem d'engreixar-la (jo he fet servir una paella de 24 cm) amb un paper mullat d'oli (després de cada crep ho haurem de tornar a fer). Cal comentar que això també es pot fer amb mantega i que no es fa per ajudar a coure la crep, sinó que es fa per evitar que se'ns enganxi.
  6. Quan la paella ja estigui calenta (a foc mitjà-alt) hi addicionarem aproximadament una mica menys d'un cullerot de pasta. Girarem la paella fins cobrir tota la superfície de pasta. Ho courem fins que el fons de la crep comenci a daurar-se, aproximadament un parell de minutets (depèn de cadascú), després aixecarem amb cura la vora i voltejarem la crep amb els dits (també es pot fer fent voleiar la crep amb l'ajuda de la paella, però jo no vaig tenir valor: sóc MOLT maldestre ^^"). Courem l'altre costat no més de 20 segons. Llavors reservarem la crep en una safata. Tot aquest punt (5 i 6) el repetirem fins obtenir 20 creps perfectes. La massa dóna per fer moltíssimes creps; així que teniu força marge d'error, hahaha.
  7. Per a la crema pastissera de vainilla: Hem de batre tots els ingredients junts i els posarem al foc sense parar de mesclar-ho fins que la mescla bulli i espesseixi. Llavors ho retirarem i ho deixarem refredar.
  8. Per al muntatge: Hem de muntar la nata amb la cullerada de sucre. A continuació haurem de mesclar-la amb la crema pastissera.
  9. Per començar a muntar el pastís hem de col·locar una crep a la base del plat. Usant una espàtula hem de cobrir completament amb una capa prima de crema (damunt de cada crep jo he posat una cullerada molt generosa de crema). Seguidament ho cobrirem amb una altra crep i ho repetirem fins tenir una pila de 20 creps, amb la crep de millor aspecte a la part superior. (Com que les creps es refredaven força ràpid, mentre les feia anava muntant el pastís.)
  10. Ho haurem de refrigerar com a mínim 2 hores però ho traurem de la nevera 30 min abans de consumir-ho per temperar-ho.
  11. Si disposeu d'un cremador/bufador (soplete), podeu empolvorar la superfície del pastís amb un parell de cullerades de sucre i caramel·litzar-ho. En cas contrari es pot decorar amb sucre glass i un parell de gerds o maduixes.

Bon profit! :D

PS: He de confessar que no sé quantes creps té el pastís que he fet... Tenia voltors a la cuina (ma germana Júlia i el papa) i ens vam inflar de creps XD. És per això que em va sobrar una tassa de farcit, imagino que me'n va sobrar per què potser vaig posar menys de 20 creps, no ho sé XD

Arròs de matances

Aquest és el plat principal del dia de matances. En alguns casos s'elabora també mesclant carn de pollastre amb la carn de porc.
La recepta està extreta del llibre: La cuina de Formentera.
Jo he afegit les anotacions que estan entre parèntesi.


Ingredients (per a 4 persones):
  • 600 g de carn de porc
  • 4 pebrassos grans (rovellons) [jo no n'he posat perquè no n'he sabut trobar]
  • 400 g d'arròs
  • 1 grapat de ciurons prèviament bullits
  • 1/2 pebrera (jo he posat un pebrot verd sencer)
  • 1 cabeça d'alls i 1 tomata
  • julivert
  • aigua (aproximadament 3 cullerots per cada comensal més 3 extres per tenir en compte la pèrdua d'aigua per ebullició)
  • safrà en bri
  • tot espècie
  • pebre
  • oli d'oliva
  • sal
Procediment:
  1. En primer lloc, sofregireu (en una cassola amb parets altes) la carn fins que hagi fet l'aigua, moment en què hi afegireu la pebrera tallada a trossets i ho deixareu sofregir fins que la pebrera estigui ben cuita.
  2. Seguidament hi incorporareu l'all picat i per últim la tomata, ho deixareu sofregir fins que estigui ben confitat.
  3. En aquest moment hi afegireu l'aigua (ho hem de cobrir tot) i ho deixareu bullir fins que la carn estigui cuita (al voltant de 30 min). Aleshores posareu l'arròs i els ciurons bullits. Quan l'arròs dugui 10 min de cocció (jo l'he tingut 15 min), afegireu la picada (que haureu fet amb 2 grills d'all, un manadet de julivert i safrà en bri). Dos minuts després, rectificareu de sal, de pebre i hi afegiu un polsim de tot espècie. Deixareu reposar l'arròs 2 minuts abans de servir-lo.
Bon profit!

Amanida de bescuit i peix sec

L'amanida de bescuit i peix sec és dels pocs entrants que s'ha guanyat un lloc d'honor a les cartes dels restaurants. És una amanida senzilla però que resulta molt interessant pels seus dos ingredients estrella: el bescuit (crostes de pa) i el peix sec.


El bescuit és un tipus de pa deshidratat que s'ha cogut al forn dues vegades per a que quedi molt rostit i així aguanti molt de temps. Abans el consumia tothom, però era molt útil sobretot per als mariners ja que al ser un pa deshidratat es conservava molt millor i durava més que el pa normal.
Per preparar-lo (consumir-lo), simplement s'ha d'agafar un petit bol amb aigua i s'ha de submergir el tros de bescuit un parell de segons (entre dos i tres). Així quedarà suficient cruixent per a ser degustat. Hem de procurar no remullar-lo massa o sinó ens quedarà estovat i perdrà tota la seva personalitat.
L'altre ingredient estrella és el peix sec (al link hi ha una mica d'informació sobre el producte i sona de fons un dels grups més importants de l'illa: Aires Formenterencs). El peix actualment està fet de peix d'escorxa i és el màxim exponent de les conserves en la cuina de Formentera.
Antigament com que no hi havia electricitat no es podia conservar durant gaire temps el peix, per aquest motiu se'l deixava assecar. Aguantava molt temps al rebost i podia consumir-se en qualsevol moment. Des de principis del segle XXI se'n comercialitza d'envasat i és la delicatessen local en fires gastronòmiques.

Crec que aquesta foto la vaig fer al torrent de s'Alga, durant la Setmana Santa del 2011
No és fàcil trobar peix sec assecant-se, per això he volgut compartir la foto :)
Ingredients (per a 4 persones):
  • 6 crostes de bescuit
  • 2 o 3 trossos de peix d'escorxa sec (se'n pot comprar de ja preparat, envasat en oli)
  • 2 tomates grosses ben madures
  • 1 ceba
  • 1/2 pebrera vermella
  • 1/2 pebrera verda
  • 1 grill d'all
  • oli d'oliva
  • sal
Procediment:
  1. En primer lloc, torrareu (sense gens d'oli) el peix sec fins que la carn del peix agafi un color blanquinós.
  2. A continuació, el picareu amb una maça de morter a fi de poder-lo esfilagarsar ben menut (així s'aconsegueix separar millor la carn del cartílag). Una vegada heu fet aquesta operació, el posareu en un recipient fondo amb abundant oli d'oliva i hi anireu afegint la tomata, la ceba i la pebrera, tot tallat a trossos no gaire grossos, i l'all picat molt fi.
  3. Per acabar, hi afegireu les crostes de bescuit trencades en 2 o 3 trossos cadascuna, prèviament passades per aigua (heu de tenir en compte no remullar massa el bescuit, a fi que no quedi estovat).
  4. Quan tengueu tots els ingredients junts, els remenareu i hi afegireu sal i oli al vostre gust. Hi poden anar bé unes olives.

Bon profit! :D


La recepta està extreta del llibre: La cuina de Formentera.
Jo simplement he afegit les anotacions que estan en cursiva, dins els parèntesi.

He trobat un vídeo molt interessant on es mostra com pesquen el peix, com l'assequen i com el cuinen que abraça la tradició formenterera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...