dijous, 30 de maig de 2013

Galetes sabre de llimona

Feia molt de temps que volia fer unes galetes d'aquests estil. La paraula francesa "sablé" (en català sabre) significa sorra, potser en relació amb aquestes suaus i delicades galetes de textura arenosa.
He de confessar que no m'agrada fer galetes perquè les trobo poc gratificants: duen molta feina per només dues mossegadetes. No m'agrada haver d'estirar la massa... Tallar-la, després, amb els motlles... No sé, no va amb mi, hahaha
Per aquest motiu, quan na Cinta de Trossets de cuina va penjar unes galetes que no implicaven tot això que avorreixo, vaig apuntar-la a la llista de receptes pendents!


Són unes galetes suaus i delicades que es desfan a la boca. Quan te n'adones ja és massa tard, te n'has menjat quatre XD Vigileu!
Jo no tinc massa costum de tastar la massa crua... Però mentre feia aquestes galetes, la oloreta que es desprenia invitava a agafar-ne una miqueta i tastar-les... Estava boníssima! Així que res, no sé què més dir-vos per convèncer-vos!

Ingredients:

  • 160 g de mantega pomada
  • 260 g de farina
  • 20 g de maizena
  • 125 g de sucre glass
  • ratlladura de dues llimones
  • 2 cullerades soperes de suc de llimona
  • un pessic de sal
  • 1 culleradeta d'essència de vainilla
  • paper film
Procediment:
  1. Per començar, hem de batre la mantega pomada amb el sucre glass. Llavors, hi afegirem la ratlladura de llimona, el suc i l'essència de vainilla. Ho mesclarem fins que tot estigui perfectament homogeneïtzat.
  2. Seguidament hi agregarem els ingredients secs: sal, farina de blat de moro i farina normal. Veureu com la massa en sí té una textura com arenosa. Però no de sorra de platja normal, no; sinó de sorra fina de platja del Carib!
  1. A continuació, agafarem el paperfilm i l'estirarem en una superfície plana. Hem de ser generosos i agafar-ne bastant (jo vaig fer-ho en dues vegades ja que em va semblar que seria més còmode per guardar-ho a la nevera). Quan tinguem el paper film col·locat, hi afegirem la meitat de la massa preparada i després d'escampar-la bé, l'enrotllarem i li donarem forma de tub (com que al principi és "complicat" que quedi totalment circular, vaig fer un nus en un dels extrems per repartir-ho amb més comoditat, com si fos una botifarra). Aquest tub hauria de tenir aproximadament un diàmetre de 5 cm, però podeu fer-ho al vostre gust.
  2. Un cop tinguem els tubs fets, els guardarem a la nevera fins que estiguin prou durs per a que es tallin amb facilitat. Jo ho vaig deixar tota la nit.
  3. Passat el temps de repòs, els treurem de la nevera, els desembolicarem i procedirem a tallar-los en porcions de al voltant d'1 cm de gruix amb un ganivet ben afilat.
  4. Finalment, enfornarem les galetes al forn, prèviament preescalfat, a 180ºC durant 10 min. Les deixarem refredar, però mentre siguin tèbies, les ensucrarem amb una mica de sucre glass.
Bon profit i a gaudir-les!

dimarts, 21 de maig de 2013

Porquets de sobrassada pel primer aniversari del blog

El dia 19 de maig de l'any passat vaig començar aquesta aventura. Ja fa un any (i un parell de dies) que comparteixo receptes per aquí i m'il·lusiono cada cop més quan passo temps en una cuina.
Ara mateix no sabria explicar tots els canvis que ha aportat, aquest blog, en la meva vida. Crec, però, que el més valuós que he après en tota aquesta etapa és que amb un parell d'ingredients i una mica d'imaginació es pot treure qualsevol plat bo.
Confio plenament en la cuina de tota la vida, on la simplicitat (absència d'artifici) era l'ingredient estrella del plat del dia. Sé que hi ha molts blogs que es reinventen amb ingredients que no són propis de la nostra terra i la veritat és que em sorprèn moltíssim el que fan! A vegades ni tant sols sé quin sabor fa algun d'aquells ingredients!
Per això jo vull apostar per la "cuina de iaia" (o "comida viejuna" com diria en Comidista),  mai aprendrem res més bo que tot allò que ens preparaven les nostres iaies quan anàvem a visitar-les.


Per celebrar el primer aniversari d'aquest blog he volgut versionar la recepta que va penjar na Cristina de Kanela y Limón fa gairebé un mes. Em vaig enamorar perdudament d'aquells porquets de xoriço que va publicar! Però jo me'ls imaginava amb sobrassada i havien d'estar boníssims (jo que adoro la sobrassada!).
El berenar de molts formenterers quan són petitets (i quan ja no ho són tant) és un panet de sobrassada. Un cop la mare d'en Jordi ens en fa fer un parell, amb la massa d'una coca que li havia sobrat... I com vam gaudir, estaven boníssims! Per això, aquesta recepta em va semblar molt especial :)

Aviat farà un mes que estic de pràctiques al SAQ (Servei d'Anàlisi Químic) i ja al segon dia em vaig comprometre a dur alguna coseta per esmorzar. Així que demà menjarem tots un porquet de sobrassada! :D Com que els de casa ja m'havien advertit que també volien menjar-ne, n'he doblat les quantitats i m'han sortit 24 porquets. Els he fet força petits (segons la meva opinió) ja que només tenia una sola sobrassada per farcir tots els panets. Així que dins de cada porquet hi ha una rodanxa d'un dit de sobrassada; sinó no m'hauria donat per tots XD

Ingredients (per uns 12 porquets més o menys):
  • 420 g de farina de força
  • 200 ml d'aigua tèbia
  • 15 g de llevat de forner
  • 40 g de manteca de porc (a temp. ambient)
  • una culleradeta de sal
  • sobrassada tallada en porcions [la que he fet servir és sobrassada de Formentera (del meu últim viatge). Pel meu gust, és més bona que la que es comercialitza de forma massiva per aquí. Té més gust a espècies i té una textura menys greixosa.]
  • claus d'olor (es poden trobar al Mercadona, en la secció d'espècies: 1,10€)
Procediment:
  1. Per començar hem de dissoldre el llevat en l'aigua tèbia. Després, en un bol gros (o en una superfície enfarinada), hi introduirem la farina i la sal i formarem un volcà. En el centre hi he afegit una mica de l'aigua dissolta amb llevat i he mesclat una mica. He anat alternant l'addició de la mantega amb la resta d'aigua, fins que he obtingut una massa homogènia, fina i elàstica que no s'enganxava a les mans.
  2. He untat amb oli les parets del bol on hi havia la massa i l'he tapat amb un drap humitejat. La massa ha de créixer fins doblar el seu volum (en 30 min jo ja l'he tingut).
  3. Llavors l'he amassat fins eliminar l'aire de la fermentació. He preescalfat el forn a 190ºC i m'he dedicat a fer els porquets. És molt senzill, sobretot si seguim els passos que ens indica na Cristina:
Pas a pas extret de Kanela y Limón. S'explica visualment com fer "cerditos preñaos" de xoriço
  1. Hem d'agafar petites porcions de massa, aplanar-la i col·locar-li una porció de sobrassada (ella hi va posar xoriço) i ho tapem amb cura. És recomanable fer-los directament a sobre de la safata del forn per evitar que se'ns desmuntin.
  2. Els hem de pintar amb ou batut, ja que no se'ns desenganxaran les orelles i el nas, i a més, quedaran dauradets al forn.
  3. El nas l'he enganxat amb escuradents (La seva funció, a part d'aguantar el nas, és de formar els orificis nasals, sense ells la massa creixeria i es tancarien. No podrem retirar-los fins que els porquets estiguin totalment freds! O els deixarem sense nas!) i els ulls els he fet amb claus d'olor, ja que gràcies a la seva forma característica no es cauen mentre creixen al forn.
  4. Quan tinguem tota la safata preparada, courem els porquets durant 190ºC o bé fins que estiguin dauradets.
  5. Es poden menjar freds o calents. Són tan monos que poden acompanyar qualsevol plat! XD
Bon profit!

dilluns, 20 de maig de 2013

Coca d'albergínia, tomàquet i formatge de cabra

El passat dia 17 va ser l'aniversari del meu pare, així que vaig aprofitar per fer-li el sopar.
Com que les amanides complertes que duen formatge de cabra i anous li encanten, vaig pensar d'acompanyar-la amb unes coquetes individuals que duguessin formatge de cabra.

La foto no és gran cosa perquè volien menjar immediatament. Gairebé em van prendre la coca
de les mans! XD Aquesta porció en concret és la de la meva mare, només té dues rodanxes de
formatge de cabra ja que no li agrada massa aquest formatge. Però al meu pare li encanta!
Ingredients (per a 6 coques):
  • 1 planxa de massa quebrada
  • 2 tomàquets grossos
  • 1 albergínia
  • 1 rotllo de formatge de cabra
  • 1 ou batut (per pintar)
  • sal, oli d'oliva
  • orenga i herbes provençals
Procediment:
  1. Com que la massa quebrada que vaig comprar no era quadrada, la vaig estirar fins tenir-hi la forma que jo volia: un rectangle. Llavors vaig tallar amb un ganivet 6 porcions rectangulars. Després hi vaig posar un rajolí d'oli damunt de cada porció.
  2. Vaig tallar a rondanxes l'albergínia i vaig coure-la (amb una mica de sal) a la planxa amb una mica d'oli d'oliva fins que la vaig tenir gairebé cuita. (Es cou primer per tal d'evitar que quedi crua. S'acabarà de coure al forn). Després vaig anar col·locant rodanxes d'albergínia a sobre de cada porció de massa. Aproximadament hi vaig posar entre 4-5 rodanxes en cada una.
  3. Sobre de l'albergínia hi vaig afegir entre 2-3 rodanxes de tomàquet fresc, ho vaig condimentar amb herbes provençals i ho vaig coronar amb tres rodanxes de formatge  de cabra amb una mica d'orenga pel damunt.
  4. Per acabar ho vaig coure al forn a 200ºC (prèviament preescalfat) durant uns 15 min o fins que ho veieu prou cruixent.
  5. S'ha de menjar ben calent! Vigileu de no cremar-vos amb el tomàquet! XD
Bon profit!

divendres, 17 de maig de 2013

Panna cotta amb salsa de préssec

Avui, dia 17, és l'aniversari del meu pare; per això he decidit fer-li alguna cosa especial per a ell. Sempre se'm queixa que cuino coses bones (salades) per en Jordi però per a ell no li faig mai res XD (en part, té una mica de raó ^^").
Per aquest motiu, avui li he fet jo el sopar :) De primer li he fet una boníssima coca de pasta de full, que penjaré pròximament, una amanida per acompanyar i de postres panna cotta!

La veritat és que aquest postre feia molt temps que m'intrigava! Literalment vol dir: Nata cuita. He de confessar que la idea m'atreia, però alhora no m'atreia massa... Sóc tan fan de la nata (muntada) que m'esgarrifava imaginar-me-la quallada. No sabia intuir-ne ni el gust ni la textura, la veritat és que fins i tot em repugnava una mica, hahah
Però un dia... En un restaurant on es mengen uns panets boníssims (és obligatori tastar-hi l'especialitat de la casa: panet de pernil salat amb brie fos...), vaig decidir arriscar-me i tastar-ho per postres.
SORT que ho vaig fer!!!!!!!!!!!!! Ara la panna cotta és un dels meus postres preferits!
És tan senzilla, tan suau, tan cremosa, tan bona, tan dolceta (però gens empalagosa), tan lleugera, amb tant gust a nata... Gairebé se'm posa la pell de gallina de recordar-ne el gust...
Crec que no me'n cansaria mai de menjar-ne! Per això, com que a casa som molt "nateros" (antítesi de "xocolateros" XD), sabia que al meu pare li encantaria!
I així ha sét ^^

Ingredients (per a 6 flameres):
  • 750 ml de nata
  • 225 g de sucre
  • 6 fulls de gelatina
  • 1 cullerada sopera d'essència de vainilla
  • 250 g de préssec en almívar
  • 75 ml d'almívar
Procediment:
  1. Per fer la panna cotta hem de començar posant en remull els fulls de gelatina en aigua freda (5-10 min).
  2. Mentrestant, hem de posar la resta d'ingredients (nata, sucre i vainilla) en un cassó a foc mitjà fins que arrenqui el bull (però sense deixar que bulli). Ho retirarem del foc i hi afegirem les fulles de gelatina estovades. Remenarem bé fins que estiguin dissoltes del tot.
  3. Llavors ho colarem (per si queda algun trosset de gelatina sense dissoldre) i ho repartirem en flameres que es guardaran a la nevera durant 5 hores (seria millor si fa d'un dia per l'altre).
  4. Per fer la salsa de préssec: s'ha de triturar els trossos de préssec juntament amb l'almívar fins que ens quedi un puré força líquid. Per a que ens quedi suficient fi, hem de colar-ho. Llavors ho reservarem a la nevera fins a l'hora de servir.
  5. Quan hagi passat el temps de refrigeració de la panna cotta, serà el moment d'emplatar-ho. Haurem de posar una cullerada de salsa de préssec (al gust), la panna cotta al damunt (per desmotllar-la millor es poden posar les flameres dins d'un cassó amb aigua calenta, poca estona), i llavors es pot decorar amb més salsa, amb més préssec, etc...
Bon profit!

diumenge, 12 de maig de 2013

Pastís bicolor de maduixes i mascarpone

Ahir va ser l'aniversari de la meva germana Júlia. La festa que va celebrar amb les amigues va ser un èxit, els cupcakes van volar! Però clar, cap aniversari és un bon aniversari si no hi ha pastís d'aniversari! XD

Així que aquí us presento el pastís que li he fet per al dinar familiar. (Cal dir que ahir no només era l'aniversari del meu monstre petit (13 anys: adolescència pura i dura), sinó que també era l'aniversari de la meva iaia Carmen. Ja té 82 anys!)

Feia segles que planificava i pensava en aquest pastís! Ella és addicta a la nata (bé, a casa la xocolata no ens agrada massa... Però la nata... Buf! Ens encanta!) i el mascarpone també li agrada moltíssim. Les maduixes són la seva fruita preferida, així que sumant-li que volia un pastís "cursi" (paraules textuals) va sortir-ne aquesta idea ^^

Ingredients (motlle 24 cm):
  • pa de pessic:
  • 4 ous M (225 g)
  • 225 g de sucre
  • 225 g de mantega a Tº ambient
  • 225 g de farina bizcochona [és la que té llevat incorporat] (jo he posat 225 g de farina normal + 1 sobre de llevat, ja que l'equivalència entre ambdues farines és: 100 g de farina bizcochona = 100 g de farina normal + 5-7 g de llevat)
  • 1 culleradeta de vainilla
  • almívar:
  • 100 ml d'aigua
  • 100 g de sucre
  • crema (farcit/cobertura):
  • 500 g de mascarpone
  • 250 g de nata
  • 70 g de sucre (al gust)
  • colorant rosa (opcional: jo l'he posat només per a la cobertura)
Procediment:
  1. Per fer el pa de pessic: Per començar hem de preescalfar el forn a 180ºC. Seguidament haurem de batre la mantega amb el sucre durant 2 min, o bé fins que blanquegi i estigui lleugera i esponjosa.
  2. Després haurem d'agregar un a un els ous, sense deixar de remenar. A continuació, afegirem la vainilla i batrem bé fins que la massa estigui ben integrada.
  3. Llavors hi incorporarem la farina i el llevat, tamisats. Haurem de mesclar-ho tot amb moviments d'amunt a baix fins a obtenir una massa homogènia.
  4. Finalment repartirem la massa al motlle. Jo per fer-ho vaig separar la massa "mare"  (aprox. 850 g) en dues: 1/3 (aprox. 250 g) que vaig tenyir amb colorant verd i 2/3 (aprox. 500 g) que serien de color rosa. La massa rosa la vaig coure durant 30-35 min i la massa verda la vaig coure entre 10-15 min.
  5. Després haurem de deixar refredar el pa de pessic en una reixeta i quan estigui fred podrem procedir al muntatge. Veureu que té una textura molt esponjosa.
  6. Per fer l'almívar: Hem de desfer el sucre amb l'aigua a foc baix, removent constantment.
  7. Per fer la crema: Hem de muntar la nata, ben freda, amb les varilles elèctriques. Quan estigui gairebé muntada del tot hi afegirem, a poc a poc, el sucre. Ho mesclarem bé i llavors hi agregarem, amb una espàtula i amb molta cura, el mascarpone, fins que quedi ben integrat i homogeni.
  8. De forma opcional hi podeu afegir colorant rosa. Jo vaig fer el farcit sense colorant i un cop el vaig tenir, vaig tenyir-lo per tenir la cobertura rosa. (Ma germana m'havia demanat  un pastís rosa XD)
  9. Per al muntatge: Tallarem el pa de pessic rosa per la meitat i sobre el costat pla d'un dels dos pans de pessic hi sucarem, generosament, l'almívar i després un parell de cullerades de crema i finalment maduixes filetejades. A sobre; hi col·locarem el pa de pessic verd (és el pa de pessic que ha de quedar al centre), el banyarem amb almívar, l'untarem de crema i hi repartirem maduixes filetejades. Finalment, col·locarem l'últim pa de pessic, rosa, a sobre de l'anterior i, en aquest cas, només l'untarem de crema (la meva era rosa perquè havia tenyit tota la crema que m'havia sobrat). Per decorar he afegit més maduixes filetejades, però podeu decorar-ho amb "muntanyetes" crema (si us en sobra), amb xurrets de colorins, etc.

Bon profit!

dijous, 9 de maig de 2013

Cupcakes de maduixa

Dissabte és l'aniversari de la meva germana Júlia. Com que vénen unes amigues a casa, he pensat que era l'ocasió idònia per fer cupcakes!

Jo no sóc massa de cupcakes, sempre els trobo molt empallegosos. Però aquests els he trobat deliciosos! He de dir que estaven contats per la festa que celebra la Júlia... Però ma mare que és tan golosa com jo XD M'ha convençut per partir-nos-en un! He hagut de resistir-me per no devorar la resta!

Ingredients (per a 12 cupcakes):
  • per les magdalenes:
  • 120 g de mantega sense sal a Tº ambient
  • 180 g de sucre
  • 2 ous M
  • 230 g de farina
  • 2 culleradetes de llevat
  • 120 ml de llet
  • 1 culleradeta d'extracte de vainilla
  • melmelada de maduixa
  • per la cobertura
  • 250 g de mantega sense sal a Tº ambient
  • 250 g de sucre glass
  • 3 cullerades ben generoses de melmelada de maduixa
Procediment:
  1. Per començar hem de preescalfar el forn a 180ºC (o 160ºC si ho fem amb la funció de ventilador) i preparar 12 càpsules de paper. Si no tenim cap safata per fornejar els cupcakes, podem introduir-los dins de flameres metàl·liques.
  2. A continuació, batem la mantega amb el sucre fins que s'integrin i la mescla s'aclareixi. Afegirem els ous, un a un, i ho mesclarem bé fins que obtinguem una mescla homogènia.
  3. Addicionarem el llevat i la meitat de la farina, tamisats, i batrem fins que s'incorpori.
  4. Seguidament, hi afegirem la llet i l'extracte de vainilla. Un cop estigui tot mesclat, acabarem d'agregar-hi la resta de la farina, tamisada.
  5. Després, repartirem la massa en les càpsules, sense omplir-les més de 2/3.
  6. Fornejarem 22-25 min o fins que l'escuradents surti net. Ho deixarem refredar 5 min de la safata i llavors sobre una reixeta.
  7. Per fer la crema de mantega haurem de tamisar el sucre glass i col·locar-lo en un bol juntament amb la mantega i la llet. Primer de tot ho batrem a velocitat baixa un minut (haurem de cobrir la batedora o la cuina quedarà blanca). A continuació batrem almenys 4 min més a velocitat alta fins que la mescla estigui plenament integrada. Llavors hem d'agregar-hi la melmelada de maduixa i ho batrem tot durant 2 min més.
  8. Quan els cupcakes estiguin ja freds, farem un petit cercle amb un ganivet i extraurem una petita porció de pa de pessic (no els hem de menjar). Farcirem el forat amb una mica de melmelada de maduixa i ho taparem amb la porció que havíem reservat.
  9. Finalment, decorarem els cupcakes fent servir la màniga pastissera i un tros de maduixa.

Bon profit! :D

dimecres, 1 de maig de 2013

Flam de quallada i formatge

Feliç dia del treballador!
Ara bé, imagino que tots els que us agradi cuinar avui us haureu delectat un parell d'horetes "treballant" i fent porqueries a la cuina ^^ Almenys és el que he fet jo! (Després de dinar m'hauré de posar amb la feina de la uni, però el matí el volia per mi).

Volia comentar-vos, que el dilluns vaig començar les pràctiques al SAQ (Servei d'Anàlisi Químic) de la UAB. Estaré fent recerca (m'han donat una bata amb el meu nom i tot ^0^) i imagino que entre la feina de la uni i la investigació, la freqüència de penjar entrades disminuirà (per anar bé és el que hauria de passar XD).
Estic molt emocionada i alhora espantada amb aquestes pràctiques. Estic al costat de grans investigadors (alguns d'ells han elaborat un mètode analític super complex que jo hauré de modificar sobre la marxa per adaptar-ho a la meva mostra) i sé que m'ajudaran en tot el que calgui (només sóc una estudiant XD), però és normal que em senti una mica insignificant sobre tot al principi ^^" Les màquines que hi ha al lab valen més que tot el que guanyaré al llarg de la meva vida!
Demà hauré de fer uns tests per avaluar la meva exactitud i precisió analítica! Espero que em surti bé a la primera! XD (Ja m'he llegit un munt de PNT (protocol normalitzat de treball) i en principi la teoria la duc bé, però la pràctica ja és una altra cosa XD)

En fii, sento tot aquest volum d'informació, però necessitava justificar la meva futura absència!

Anem amb la recepta! :D


Ingredients:
  • un sobre de quallada (royal)
  • 1 ou
  • 100 g de sucre
  • 200 g de formatge tipus philadelphia
  • 250 ml de llet
  • caramel líquid
Procediment (per a 6 flameres):
  1. Per començar hem caramel·litzar el fons dels motlles on farem els flams.
  2. A continuació, hem de batre tots els ingredients i quan obtinguem una mescla homogènia, ho posarem al foc. Ho haurem de remenar constantment amb les varilles de ma fins que arrenqui el bull. Ho retirarem del foc immediatament i ho posarem dins els motlles.
  3. Ho deixarem reposar a la nevera durant quatre hores i ho degustarem fred. (Si no volem la capa de crema en la superfície hem de tapar els motlles amb paper d'alumini o paper film).
Bon profit! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...