dijous, 26 de desembre de 2013

Lluç al forn amb picada i gambes

Avui pel dinar de Nadal hem apostat per un plat principal senzill, ràpid i lleuger. Per aquest dinar tan important per a la família sempre fem molts (masses) entrants i aperitius i llavors no hi ha qui arribi als postres! XD Per això era imprescindible, ja que no podia eliminar entrants pq ma mare em mata hahah, intentar fer plats més lleugers.


Ingredients (per a 4 persones):
  • un parell de rodanxes de lluç per comensal
  • 3 gambes per cap
  • 4 alls
  • 4 cullerades de julivert picat
  • suc d'una llimona
  • mitja copa de vi blanc
  • oli d'oliva
  • sal
  • Salsa holandesa per acompanyar
Procediment:
  1. Per començar hem de preescalfar el forn a 200ºC. Rentarem les rodanxes de lluç i els col·locarem en una safata apta per al forn, al voltant del lluç hi posarem les gambes.
  2. Picarem l'all i el julivert. Els posarem en un bol i hi afegirem el suc de la llimona, sal, oli d'oliva i mitja copa de vi blanc. Mesclarem la picada i l'escamparem per sobre del lluç i les gambes.
  3. Quan ho tinguem tot, introduirem la safata al forn, abaixarem la temperatura fins 180ºC i ho deixarem coure durant 20-30 min.
  4. Per servir el plat hi col·locarem un parell de rodanxes de lluç, unes gambes per sobre i ho servirem ben calent. Podem acompanyar-ho de salsa holandesa i una copa de vi blanc.
Bon profit!

Salsa holandesa

La salsa holandesa és una emulsió elaborada amb mantega i suc de llimona que empra rovells d'ou com a emulsionant. Es tracta d'una salsa d'origen francès tot i que el seu nom faci referència a un origen neerlandès. La salsa holandesa és l'ingredient principal dels ous Benedict i s'usa també com a acompanyament d'amanides, marisc i peixos.


Ingredients:
  • 200 g de mantega clarificada*
  • 3 rovells
  • suc de mitja llimona
  • sal i pebre al gust
Procediment:
  1. Per començar haurem de clarificar la mantega (es pot fer amb antelació). Així que haurem de fondre la mantega en un cassó a foc baix. Un cop estigui totalment fosa (sense moure-la!, que es fongui ella sola), es formarà una espuma a la superfície que haurem de retirar amb una cullera i un sediment làctic (sèrum) que es dipositarà al fons.
  2. Un cop haguem retirat tota la espuma (impureses), haurem d'abocar la mantega en un bol amb molt de compte per a que no caigui el sèrum dipositat al fons del cassó. Haurem d'obtenir una mantega clara, lleugerament apareguda a l'oli d'oliva.
  3. Reservarem la mantega clarificada i deixarem que es temperi.
  4. La salsa l'haurem de fer al bany maria, col·locant un bol dins d'un cassó amb aigua a foc mitjà. A dins del bol hi col·locarem els rovells i ho remourem constantment amb unes varilles mentre la calor augmenta progressivament. La salsa s'emulsionarà a poc a poc, en 8 min aproximadament estarà feta. (No és imprescindible fer la salsa al bany maria, es pot fer directament sobre el foc, encara que és més difícil de control·lar, ja que la temperatura de la salsa no pot superar els 65ºC). Hem d'obtenir una salsa llisa i cremosa.
  5. Llavors hem de retirar-la del foc i hi agregarem la mantega clarificada, poc a poc, sense deixar de barrejar amb les varilles.
  6. Finalment incorporarem la sal i el suc de llimona (la textura resultant és similar a la de la maionesa).
Notes:
  • Clarificar la mantega és un procés pel qual es separa el greix del sèrum, el resultat és una mantega que suporta unes temperatures més altes sense cremar-se. En el procés de clarificació es perd aproximadament un 20% del pes. Però això varia en funció de la qualitat de la mantega comprada. En principi si volem 100 g de mantega clarificada hauríem d'usar 120 g de mantega. Ara bé, jo que vaig usar mantega sense sal del Mercadona vaig necessitar 250 g de mantega per obtenir 150 g de mantega clarificada. Així que compte amb la qualitat!
  • La salsa holandesa és una salsa d'un alt grau de dificultat ja que és inestable i es sol tallar amb facilitat, tot i que l'elaboració és senzilla. Un cop feta és aconsellable mantenir-la al voltant dels 40 ºC ja que tant el fred com la calor excessives poden fer que es talli. Si això passés, hi afegiríem una mica d'aigua temperada i ho batríem. Si no funcionés hauríem de tornar-la a muntar en un nou bol i un altre rovell. Hi afegiríem la salsa holandesa tallada a poc a poc, batríem i ho tornaríem a muntar.
  • La mantega clarificada es conserva bé a la nevera durant unes quantes setmanes.
Font (amb fotos pas a pas): http://www.elpetitchef.com/recetas/124.html

dissabte, 21 de desembre de 2013

Piadines de mozzarella, albergínia, carbassó, ceba i xampinyons

Sento moltíssim haver tingut el blog tan abandonat. Però tinc una bona raó, hahah
Crec que no ho havia arribat a escriure per aquí, però finalment al setembre vaig acabar la carrera! Així que ja sóc llicenciada en Química! I això m'ha tret una bona càrrega de sobre, ara ja sóc lliure, per fi! :D
Des de llavors he estat buscant feina, com tothom, ja se sap... Les coses no pintaven massa bé ja que per tot arreu demanaven molta experiència ^^" Alhora que cuinava una mica més, però no m'acabava de motivar, per això vaig abandonar una mica tot això...
Així que vaig aprofitar les hores mortes d'estar a l'atur fent una mica d'esport que ja em tocava! També vaig aprofitar per començar a aprendre italià i ha resultat una llengua que em té enamoradíssima i he estat estudiant un curset enfocat a la indústria farmacèutica que vaig acabar el passat dia 16...
I bé, després de 4 mesos estant a l'atur... M'ha arribat el millor regal de Nadal que podia rebre! M'han agafat per treballar en una empresa que es dedica a investigar, desenvolupar, produir i distribuir productes per a la salut i serveis sanitaris a nivell mundial. Em queda prop de casa i començo al gener! Així que no puc estar més contenta!!!! ^^ 


És per això que guardava aquesta recepta per una ocasió especial i crec que ha arribat el dia! No és cap plat festiu que s'adigui a aquestes festes... Però està boníssima i això és el que importa!
Les piadines són uns pans plans elaborats amb farina de blat d'origen italià. La majoria de les vegades se les presenta plegades per la meitat i farcides de diferents maneres.

Ingredients (8-10 piadines):
  • 300 g de farina de força
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de bicarbonat
  • 60 g de mantega
  • 160 g d'aigua (tèbia)
  • 1 albergínia
  • 1 carbassó
  • 500 g de xampinyons
  • 1 ceba gran o 2 petites
  • 200 g de mozzarella
Procediment:
  1. En un bol gros hi posarem la farina, la sal, el bicarbonat i la mantega en l'ordre indicat, excepte l'aigua. Els mesclarem amb els dits fins que la farina s'hagi impregnat del greix de la mantega.
  2. Llavors hi afegirem l'aigua a poc a poc, integrant-la. Si cal se'n pot afegir una mica més, depèn del tipus de farina que utilitzem.
  3. Amassarem dins del bol fins que sigui possible formar una bola. Passarem la massa a una superfície neta i seguirem amassant fins obtenir una massa homogènia i mal·leable  L'embolicarem amb un drap i la deixarem reposar durant 30 min.
  4. Seria bo començar a tallar les verdures ben primes, amb l'ajuda d'una mandolina si cal, i coure-les (a la planxa en el meu cas) amb una mica d'oli d'oliva i sal. Cal pensar que l'albergínia triga molt a coure's i si ens ho volem menjar tot calent, hem de fer més d'una cosa a la vegada. Després anirien els xampinyons i la ceba i per últim el carbassó. Aquí és on m'ha ajudat el meu "pinche" més obedient de tots: na Júlia, la meva germana petita.
  5. Passat els 30 min de repòs, dividirem la massa en 8 porcions d'igual mida, formarem boles amb cada una d'elles. Enfarinarem la superfície que farem servir i el corró, estirarem cada bola fins obtenir una làmina fina, intentant que ens quedi una forma el més circular possible. Per a que ens quedi perfecte, podem posar-hi un plat a sobre i retallar el que sobri amb un ganivet.
  6. Ho repetirem fins acabar amb totes les boles de massa (amb els retalls de massa m'han sortit dues piadines més, així que en total me n'han sortit deu). Segons les anem fent les podem col·locar una sobre l'altra, però sempre que estiguin ben enfarinades, sinó se'ns enganxaran.
  7. Llavors haurem de coure les piadines en una paella antiadherent (sense oli ni res) a foc mitjà durant un parell de minuts per a cada costat. Si no tenim el farcit preparat, es poden conservar bé les que ja estan fetes sota un drap, així aconseguirem que es mantinguin flexibles i calentes.
  8. Quan tinguem les piadines preparades, les farcirem posant una mica de mozzarella per tota la superfície de la piadina i just a sobre unes rodanxes d'albergínia, de xampinyons, de carbassó i de ceba. Per acabar, les posarem un minut al microones per aconseguir que la mozzarella es desfaci i tenir el dinar ben calentó.

Bon profit! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...