dimarts, 21 de maig del 2013

Porquets de sobrassada pel primer aniversari del blog

El dia 19 de maig de l'any passat vaig començar aquesta aventura. Ja fa un any (i un parell de dies) que comparteixo receptes per aquí i m'il·lusiono cada cop més quan passo temps en una cuina.
Ara mateix no sabria explicar tots els canvis que ha aportat, aquest blog, en la meva vida. Crec, però, que el més valuós que he après en tota aquesta etapa és que amb un parell d'ingredients i una mica d'imaginació es pot treure qualsevol plat bo.
Confio plenament en la cuina de tota la vida, on la simplicitat (absència d'artifici) era l'ingredient estrella del plat del dia. Sé que hi ha molts blogs que es reinventen amb ingredients que no són propis de la nostra terra i la veritat és que em sorprèn moltíssim el que fan! A vegades ni tant sols sé quin sabor fa algun d'aquells ingredients!
Per això jo vull apostar per la "cuina de iaia" (o "comida viejuna" com diria en Comidista),  mai aprendrem res més bo que tot allò que ens preparaven les nostres iaies quan anàvem a visitar-les.


Per celebrar el primer aniversari d'aquest blog he volgut versionar la recepta que va penjar na Cristina de Kanela y Limón fa gairebé un mes. Em vaig enamorar perdudament d'aquells porquets de xoriço que va publicar! Però jo me'ls imaginava amb sobrassada i havien d'estar boníssims (jo que adoro la sobrassada!).
El berenar de molts formenterers quan són petitets (i quan ja no ho són tant) és un panet de sobrassada. Un cop la mare d'en Jordi ens en fa fer un parell, amb la massa d'una coca que li havia sobrat... I com vam gaudir, estaven boníssims! Per això, aquesta recepta em va semblar molt especial :)

Aviat farà un mes que estic de pràctiques al SAQ (Servei d'Anàlisi Químic) i ja al segon dia em vaig comprometre a dur alguna coseta per esmorzar. Així que demà menjarem tots un porquet de sobrassada! :D Com que els de casa ja m'havien advertit que també volien menjar-ne, n'he doblat les quantitats i m'han sortit 24 porquets. Els he fet força petits (segons la meva opinió) ja que només tenia una sola sobrassada per farcir tots els panets. Així que dins de cada porquet hi ha una rodanxa d'un dit de sobrassada; sinó no m'hauria donat per tots XD

Ingredients (per uns 12 porquets més o menys):
  • 420 g de farina de força
  • 200 ml d'aigua tèbia
  • 15 g de llevat de forner
  • 40 g de manteca de porc (a temp. ambient)
  • una culleradeta de sal
  • sobrassada tallada en porcions [la que he fet servir és sobrassada de Formentera (del meu últim viatge). Pel meu gust, és més bona que la que es comercialitza de forma massiva per aquí. Té més gust a espècies i té una textura menys greixosa.]
  • claus d'olor (es poden trobar al Mercadona, en la secció d'espècies: 1,10€)
Procediment:
  1. Per començar hem de dissoldre el llevat en l'aigua tèbia. Després, en un bol gros (o en una superfície enfarinada), hi introduirem la farina i la sal i formarem un volcà. En el centre hi he afegit una mica de l'aigua dissolta amb llevat i he mesclat una mica. He anat alternant l'addició de la mantega amb la resta d'aigua, fins que he obtingut una massa homogènia, fina i elàstica que no s'enganxava a les mans.
  2. He untat amb oli les parets del bol on hi havia la massa i l'he tapat amb un drap humitejat. La massa ha de créixer fins doblar el seu volum (en 30 min jo ja l'he tingut).
  3. Llavors l'he amassat fins eliminar l'aire de la fermentació. He preescalfat el forn a 190ºC i m'he dedicat a fer els porquets. És molt senzill, sobretot si seguim els passos que ens indica na Cristina:
Pas a pas extret de Kanela y Limón. S'explica visualment com fer "cerditos preñaos" de xoriço
  1. Hem d'agafar petites porcions de massa, aplanar-la i col·locar-li una porció de sobrassada (ella hi va posar xoriço) i ho tapem amb cura. És recomanable fer-los directament a sobre de la safata del forn per evitar que se'ns desmuntin.
  2. Els hem de pintar amb ou batut, ja que no se'ns desenganxaran les orelles i el nas, i a més, quedaran dauradets al forn.
  3. El nas l'he enganxat amb escuradents (La seva funció, a part d'aguantar el nas, és de formar els orificis nasals, sense ells la massa creixeria i es tancarien. No podrem retirar-los fins que els porquets estiguin totalment freds! O els deixarem sense nas!) i els ulls els he fet amb claus d'olor, ja que gràcies a la seva forma característica no es cauen mentre creixen al forn.
  4. Quan tinguem tota la safata preparada, courem els porquets durant 190ºC o bé fins que estiguin dauradets.
  5. Es poden menjar freds o calents. Són tan monos que poden acompanyar qualsevol plat! XD
Bon profit!

14 comentaris:

The pink cake factory ha dit...

jijijiji, pero que monos t'han quedat aquests porquets!!! I a més sembla que hagin d'estar boníssims! Tinc pendent (entre unes 5000 receptes més...) fer brioix!
Petons!

como agua para chocolate-myriam ha dit...

lo primero felicidades por tu primer año. Me encantan estos graciosos cerditos, hasta me daría pena comérmelos, aunque sólo me duraria un momento la pena jijiji.

un besote bien grande.

la Rosa dulce ha dit...

Que monos, felicidades por tu primer añito.Bss

lolines ha dit...

Moltíssimes felicitats per aquest primer any.
Aquests porquets tan bonics són ideals per celebrar el comple-bloc.

Montse Palau { entre núvols de cotó } ha dit...

Moníssims!!! Jo també els vaig veure quan els va publicar la Cristina i em van enamorar!!! T'han quedat genial els teus Laia! I el toc de sobrassada... fantàstic!!
Ah! I MOLTES FELICITAAATS PEL TEU PRIMER CUMPLE-BLOG!!! ^^
Un petonàs enormeeeee!

Nathalia ha dit...

Que cucos estos cerditos. Son una monada.
saludos y enhorabuena por este año bloguero.

Tapa't de tapes ha dit...

Felicitats!! I ara... a anar sumant!! Quins porquets més xulos!! Em guardo la recepta, que això ho faré un dia d'aquests! petons

Marta SL ha dit...

MOLTES FELICITATS, Laia!.
Aquests porquets han d'estar boníssims. Jo també soc una fan de la sobrassada, o sigui que m'apunto la recepta per fer-la un dia d'aquests.
Una abraçada!

Mònica Tarradellas ha dit...

Moltíssimes felicitats per l'aniversari del bloc!!! I quina recepta més xulíssima (amb la meva passió gens secreta: la sobrassada) per commemorar-lo! Una abraçada!

Miguel Hinojosa ha dit...

Enhorabuena por tu primer aniversario que sean muchos mas. Por cierto te ha quedado una receta muy bonita y graciosa ademas de estar buenísima porque me encanta la sobrasada.

Besos
Miguel
lareposteriademiguel.com

Doris mis cosillas ha dit...

Felicidades guapa y desde luego que te quedaron muy bonitosss.Besos

Javier ha dit...

Felicidades por el aniversario y por compartir tus recetas con todos nosotros, la verdad es que el blog aporta muchas cosas buenas...

La receta que has escogido para celebrarlo es muy simpática!!

Petonets!!!!

PastaAcademy ha dit...

Que simpaticos los cerditos rellenos! Felicidades por el aniversario! besos

Alfons ha dit...

felicitats per aquest primer any... i per aquests simpatics porquets!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...