dissabte, 6 d’abril del 2013

Mona de mantega o pastís Sara

La mona de mantega és la preferida de la meva iaia! Així que aquesta va per ella! :D



Ingredients:

Pa de pessic (24 cm):
4 ous
125 g de sucre
125 g de farina
ratlladura d'una llimona
Almívar:
100 g de sucre
100 ml d'aigua mineral
Sara (crema de mantega):
100 g de sucre
25 ml d'aigua mineral
2 rovells d'ou
125 g de mantega pomada
Decoració i farcit:
melmelada d'albercoc
ametlles filetejades
sucre glass
cacau en pols

Procediment:
Per al pa de pessic:
  1. Per començar hem de preescalfar el forn a 180 ºC.
  2. Llavors separarem els rovells de les clares. Posarem els rovells en un bol i els batrem amb el sucre fins que la mescla blanquegi i tripliqui el volum.
  3. Hi afegirem la farina i la ratlladura de llimona. Quedarà una pasta espessa, però no hem de patir! Continuem, hem de muntar les clares al punt de neu i afegir-les amb cura a la pasta anterior procurant que no baixin. Veurem com la mescla adquireix una textura fàcil de treballar (la textura típica d'una massa de pastís XD). Llavors serà quan untarem el motlle amb mantega i hi abocarem la mescla preparada.
  4. Courem el pa de pessic al forn a 180 ºC durant 20-25 min.
Per l'almívar:
  1. Hem de posar en un cassó petit l'aigua i el sucre, ho haurem de tenir al foc just fins que arrenqui el bull.
  2. Un cop tinguem el pa de pessic fred i tallat en les capes desitjades (jo n'he fet dues, però poden fer-se'n 3), haurem d'escampar l'almívar per sobre de cada capa amb l'ajuda d'un pinzell. Per fer-ho haurem de posar la base del pastís, a sobre hi pinzellarem almívar, al damunt hi escamparem una bona capa de melmelada d'albercoc i llavors ho taparem amb la capa superior.
Per la Sara (crema de mantega):
  1. Necessitem dos recipients: un bol on hi tindrem els rovells i un cassó on farem un almívar espès (en comparació amb l'anterior).
  2. Per fer l'almívar espès haurem de posar al foc l'aigua i el sucre. Ho haurem de deixar bullir fins que espesseixi una mica (és molt aconsellable tenir un termòmetre ja que hem d'arribar a 104 ºC). Aproximadament s'hi arriba després d'estar entre 3 i 4 min en ebullició a foc baix (millor 3 min ja que amb 4 podria arribar "trencar-se" la mescla i solidificar el sucre quan es tregui del foc).
  3. Na Bet de Tastarutes (no dubteu a passar-hi, és un blog genial!) comenta que es pot comprovar així: hem d'agafar una goteta entre els dits, la pincem amb els dits i separem, si al separar-la fa un fil, ja tenim el punt (haureu de vigilar de no cremar-vos!).
  4. Un cop tinguem l'almívar fet, haurem d'abocar-lo immediatament a sobre del bol on hi teníem els rovells i batre ràpidament amb una batedora de varilles. Quan tinguem la mescla freda i homogènia, hi incorporarem la mantega i ho barrejarem bé amb la batedora.
  5. Quan ja tinguem la crema feta podrem untar-la al voltant de tota la superfície del pastís i a sobre hi posarem una capa d'ametlles laminades, sucre glass, ...
  6. Per acabar ho reservarem a la nevera fins l'hora de servir.


Bon profit! :D

2 comentaris:

Mònica Tarradellas ha dit...

Unes mones xulíssimes! I l'estrella de la de sara, una decoració fantàstica! Demà segur que triomfes Laia!!! Una abraçada!

Montse Riera ha dit...

Et felicito Laia!! La Sara te un aspecte deliciós i el nou bformat del blog es magnific i refrescant!!! ET felicito:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...