divendres, 8 de febrer del 2013

Pastís de crema de taronja per la meva mare

Avui és l'aniversari de la meva mare, amb el seu permís us diré que en fa 51. Ella és una bona mare: sempre m'ha recolzat amb totes les meves decisions (menys la última: pintar l'habitació de color verd XD però bé, això no és important, hahah), sempre m'ha donat suport quan l'he necessitat i com a bona persona que és, quan no l'he necessitat, també.
És per aquest motiu, que amb aquest pastís li vull agrair tot el que m'ha donat com a mare, com a dona i com a persona ja que sovint no li demostro tant com caldria.


Feia mesos que li buscava el pastís ideal: havia de dur taronges, li encanten! Ja gairebé el tenia decidit; duria xocolata i fruita confitada... Però quan ja havia deixat de buscar na Maria José  (Dit i fet) va publicar el pastís que jo sabia que a ma mare li faria perdre l'al·lè i li robaria el cor eternament.
És per això que avui us presento la seva recepta, modificada una mica i adaptada al "mètode tradicional" ja que (encara) no tinc thermomix!

Ingredients:
  • Per a les taronges en almívar:
  • 2 taronges de suc tallades en rodanxes fines
  • 150 ml d'aigua
  • 250 g de sucre
  • Per al pa de pessic genovès (jo vaig fer-lo en un motlle més petit que el del muntatge, per a que així la crema tapés el pa de pessic):
  • 4 ous
  • 120 g de sucre
  • 120 g de farina de rebosteria
  • 40 g mantega (+ extra per untar el motlle)
  • 1 sobre de llevat
  • ratlladura d'una llimona
  • Per a la crema de taronja
  • taronges en almívar
  • 100 g de sucre
  • 3 ous
  • 300 ml de llet
  • 30 g de maizena
  • Per al muntatge final
  • 500 g de nata muntada
  • 30-50 ml de licor de taronja (és opcional, jo ho vaig ometre)
Procediment:
  1. Per fer la taronja en almívar hem de rentar molt bé les taronges i tallar-les a rodanxes fines. Llavors les hem d'introduir en un casso amb l'aigua i el sucre i ho confitarem a foc lent durant 1 hora. És important que el casso sigui prou gran per a que les rodanxes estiguin prou espaiades i així, quan remoguem de tant en tant, no les trenquem. Passat aquest temps, les reservarem en un bol i les deixarem refredar. Un cop estiguin fredes, separarem al voltant de 12 rodanxes, les més maques, i també 100 ml d'almívar per al muntatge del pastís. Les rodanxes i l'almívar restants els guardarem per fer la crema de taronja.
  2. Per al pa de pessic genovès, començarem desfent la mantega i la reservarem. Preescalfarem el forn a 180ºC i untarem el motlle que usarem posteriorment amb una mica de mantega. Seguidament bullirem aigua en una cassola, la retirarem del foc i a dins de la cassola i ho posarem un bol (en resum, prepararem un bany maria). Hi afegirem els ous i el sucre i ho mesclarem amb una batedora elèctrica, fins que, la mescla augmenti més del doble la seva mida. Llavors retirarem el bol de la cassola i ho batrem 1 minut més per refredar-ho. A continuació, tamisarem i incorporarem la farina i el llevat en la mescla. També hi afegirem la ratlladura de la llimona i la mantega desfeta. Després passarem la mescla en el motlle i ho courem de 25 a 30 min. Ja per acabar, deixarem refredar el pa de pessic uns minuts dins del motlle i després sobre una reixeta. Un cop fred, farem servir un ganivet de serra per tallar-lo horitzontalment en dues parts.
  3. Per fer la crema de taronja, primer de tot hem de passar la fruita confitada per un passapuré. Un cop estigui fet, l'addicionarem amb la resta d'ingredients en una  cassola i la posarem al foc sense parar de remenar fins que entre en ebullició, veurem que comença a espessir. Llavors ho enretirarem i ho deixarem refredar. Per fer-ho amb antelació, simplement haurem de conservar la crema en la nevera tapada amb un film transparent.
  4. Per muntar el pastís haurem d'agafar el motlle del pastís i l'haurem de cobrir amb paper film transparent. En el fons del motlle hi col·locarem les 12 rodanxes que havíem separat. Llavors barrejarem la crema de taronja amb la nata muntada i d'aquesta massa resultant n'agafarem la meitat i l'estendrem sobre les rodanxes de taronja. A continuació cobrirem la crema amb una meitat del pa de pessic genovès. El regarem amb la meitat de l'almívar reservat i abocarem la resta de crema sobre el pa de pessic i la repartirem uniformement. Ho cobrirem amb l'altre tros de pa de pessic, pressionant una mica, i ho mullarem amb la resta de l'almívar. Per acabar, ho taparem amb el film transparent i ho deixarem reposar un mínim de 4 hores, millor tota la nit. Ho desemmotllarem i ho servirem ben fred.
Bon profit! :D


Com que a ma mare li va fer vergonya posar
per la càmera, vaig haver-hi de sortir jo XD
PS: Respecte l'entrada anterior, he de confessar que m'han agradat més els whoopie pies que els cupcakes... Com que no duen tan farcit i tenen menys pa de pessic són més lleugers. Així et quedes amb ganes de repetir!

11 comentaris:

Mònica Tarradellas ha dit...

Quin goig de pastís! Ha d'estar boníssim i se'l veu lleuger, així que ho té tot!!! El provaré segur!!!

Mika ha dit...

Guapaaaaa, que tarta mas rica! Muchas felicidades para tu mami...y para ti tmb por prepararla! Besitos!

lolines ha dit...

fa molt goig aquest pastis.
Felicitats per la teva mare

Nathalia ha dit...

Que rica esta tarta. Me encanta como te quedó.
Saludos

Paprika en la cocina ha dit...

Laia, pero que bueno se ve el pastel que le preparaste a tu madre, y que bonita presentación con las rodajas de naranja, seguro que le encanto.
Un beso y buen fin de semana.

Rosita Vargas ha dit...

Te ha quedado estupenda un manjar,abrazos y abrazos.

Fórmules Culinàries ha dit...

Ja pot estar ben contenta la teva mare amb un pastís tant perfecte i pensat per ella!
Felicitats a la teva mare!
ptns!!

Javier ha dit...

Estic convençut que la teva mare ha fet un salt d'alegria amb aquesta delícia... porque vaya cosa tan rica que le has preparado, pero una cosa no me ha quedado clara ¿al final le ha gustado la habitación de color verde o no? ¿Ni un poquito? jajaja

Abrazos y buena semana

Bet ha dit...

Nena podriem dir que hem fet entrades paral·leles eh? jeje m'encanta fer pastissos "personalitzats" pensant especialment en la persona que els ha de rebre!
La meva mare d'aquí dues setmanes també en farà 51 :)
T'ha quedat fantàstic!! Petons!

Pilar ha dit...

Biníssim... uuummm!!
*Pilar*

Fem un mos ha dit...

Un pastis que de ben segur que li va encantar
Petons

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...