dissabte, 2 de març del 2013

Amanida de bescuit i peix sec

L'amanida de bescuit i peix sec és dels pocs entrants que s'ha guanyat un lloc d'honor a les cartes dels restaurants. És una amanida senzilla però que resulta molt interessant pels seus dos ingredients estrella: el bescuit (crostes de pa) i el peix sec.


El bescuit és un tipus de pa deshidratat que s'ha cogut al forn dues vegades per a que quedi molt rostit i així aguanti molt de temps. Abans el consumia tothom, però era molt útil sobretot per als mariners ja que al ser un pa deshidratat es conservava molt millor i durava més que el pa normal.
Per preparar-lo (consumir-lo), simplement s'ha d'agafar un petit bol amb aigua i s'ha de submergir el tros de bescuit un parell de segons (entre dos i tres). Així quedarà suficient cruixent per a ser degustat. Hem de procurar no remullar-lo massa o sinó ens quedarà estovat i perdrà tota la seva personalitat.
L'altre ingredient estrella és el peix sec (al link hi ha una mica d'informació sobre el producte i sona de fons un dels grups més importants de l'illa: Aires Formenterencs). El peix actualment està fet de peix d'escorxa i és el màxim exponent de les conserves en la cuina de Formentera.
Antigament com que no hi havia electricitat no es podia conservar durant gaire temps el peix, per aquest motiu se'l deixava assecar. Aguantava molt temps al rebost i podia consumir-se en qualsevol moment. Des de principis del segle XXI se'n comercialitza d'envasat i és la delicatessen local en fires gastronòmiques.

Crec que aquesta foto la vaig fer al torrent de s'Alga, durant la Setmana Santa del 2011
No és fàcil trobar peix sec assecant-se, per això he volgut compartir la foto :)
Ingredients (per a 4 persones):
  • 6 crostes de bescuit
  • 2 o 3 trossos de peix d'escorxa sec (se'n pot comprar de ja preparat, envasat en oli)
  • 2 tomates grosses ben madures
  • 1 ceba
  • 1/2 pebrera vermella
  • 1/2 pebrera verda
  • 1 grill d'all
  • oli d'oliva
  • sal
Procediment:
  1. En primer lloc, torrareu (sense gens d'oli) el peix sec fins que la carn del peix agafi un color blanquinós.
  2. A continuació, el picareu amb una maça de morter a fi de poder-lo esfilagarsar ben menut (així s'aconsegueix separar millor la carn del cartílag). Una vegada heu fet aquesta operació, el posareu en un recipient fondo amb abundant oli d'oliva i hi anireu afegint la tomata, la ceba i la pebrera, tot tallat a trossos no gaire grossos, i l'all picat molt fi.
  3. Per acabar, hi afegireu les crostes de bescuit trencades en 2 o 3 trossos cadascuna, prèviament passades per aigua (heu de tenir en compte no remullar massa el bescuit, a fi que no quedi estovat).
  4. Quan tengueu tots els ingredients junts, els remenareu i hi afegireu sal i oli al vostre gust. Hi poden anar bé unes olives.

Bon profit! :D


La recepta està extreta del llibre: La cuina de Formentera.
Jo simplement he afegit les anotacions que estan en cursiva, dins els parèntesi.

He trobat un vídeo molt interessant on es mostra com pesquen el peix, com l'assequen i com el cuinen que abraça la tradició formenterera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...